اختصاصی سایت

معرفی و بررسی تخصصی گرایش الکترونیک

مهندسی برق به چهار گرایش اصلی تقسیم می شود :

الکترونیک (مدار مجتمع – افزاره های میکرو نانو الکترونیک – دیجیتال)

قدرت (سیستم های قدرت – الکترونیک قدرت و ماشین)

مخابرات (سیستم – شبکه – میدان و موج – مخابرات نوری – مخابرات امن و رمز نگاری)

کنترل

گرایش هایی فرعی (زیرگروه) :

مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)

مکاترونیک

راه آهن برقی (ضرایب قدرت)

مدیریت انرژی (ضرایب قدرت)

مهندسی هسته ای (میان رشته ای) :

[کاربرد پرتوها (ضرایب الکترونیک) – مهندسی راکتور (ضرایب قدرت) – مهندسی پرتو پزشکی (ضرایب قدرت)]

 

مهندسی اتوماسیون و ابزار دقیق در صنایع نفت (میان رشته ای)


در این میان به بررسی رشته برق گرایش الکترونیک می پردازیم .

در مقطع کارشناسی ارشد این رشته به سه گرایش مدار مجتمع (به این گرایش ، آنالوگ نیز می گویند) – افزاره های میکرو نانو الکترونیک (نیمه هادی یا افزاره یا DEVICE) و دیجیتال تقسیم می شود .

 

گرایش نیمه هادی (افزاره های میکرو نانو الکترونیک) :

گرایش نیمه هادی در مورد طراحی قطعات و المانهای الکترونیکی از جمله سنسور ها ، قطعات حساس به نور و پرتو ها ، ترانزیستور ها و … می باشد . در واقع تمرکز اصلی روی خواص مواد و نیمه هادی ها و تولید قطعات زیربنایی می باشد .

از جمله کاربرد های جالب توجه و بسیار مهم این گرایش می توان به تکنولوژی MEMS اشاره کرد که در خصوص تولید نانو افزاره های هوشمند الکترومکانیکی است .

این ریز روبات ها به طور مثال در آینده قادر خواهند بود به خون تزریق و بدون آسیب به سلولهای سالم تنها سلول های سرطانی یا میکروب ها یا ویروس های خاص را شناسایی و منهدم کنند . به طور مثال درمان قطعی بیماری ایدز .

این روش در درمان سرطان می تواند جایگزین شیمی درمانی شود .

از دیگر موارد استفاده از MEMS می توان به تلاش برای تولید شن های مصنوعی با قابلیت تولید اکسیژن (فتوسنتز مصنوعی) اشاره کرد . این دانه های شن میکرو سیستم های نیمه هادی حساس به فشار برای تولید اکسیژن طی یک فرایند پیچیده هستند . این شنها را در محل های مخصوص مثل سواحل مصنوعی تفریحی پخش کرده و با فشار وارده به علت عبور عابران بر آن اکسیژن تولید خواهد شد . این روشی مناسب در مناطقی است که برای پرورش گیاهان آب کافی موجود نیست و یا شرایط محیطی مساعد نیست .

در کاربرد های MEMS می توان به تولید پودر هوشمند حساس به شتاب اشاره کرد . این پودر که به سرعت جایگزین سیستم های فعلی ایربک اتوموبیل ها شده با دقت و سرعتی بسیار بالاتر عمل کرده و قیمت تمام شده آن فقط کسری از سیستم های قبلیست .

در کل سیستم های MEMS که یکی از شاخه های گرایش نیمه هادیست سالانه 50 درصد رشد اقتصادی را در جهان داراست . این زمینه پژوهشی مشابهت هایی با گرایش مکاترونیک دارد .

 

گرایش آنالوگ :

تمرکز گرایش آنالوگ بیشتر در خصوص طراحی مدارات مجتمع (IC) می باشد . یعنی تولید مدار های مختلف از قطعات از پیش ساخته شده . در این گرایش به طور مثال با توجه به ویژگی هر عنصر به بررسی کارکرد المانهای مختلف از جمله انواع ترانزیستورها ، خازن ها ، دیودها و … در مدار مجتمع می پردازد .

فرض کنید می خواهیم عملکرد یک آی سی تقویت کننده را بهبود دهیم . می توان از قطعات دیگری در طراحی این آی سی استفاده کرد به طور مثال نوع ترانزیستور برخی قسمتهای مدار را با انواع دیگری جایگزین کرد . این انتخاب حاصل بررسی عملکرد ذاتی آن قطعه در شرایط مداریست . معمولا این اطلاعات با مطالعه دقیق منحنی های مختلف مداری آن قطعه (مثلا منحنی جریان امیتر یک ترانزیستور به ولتاژ VCE در فرکانس های مختلف) بدست می آید . ضمن اینکه می توان از نو قطعات جدیدی برای این آی سی طراحی کرد .

از نرم افزار های بسیار مهم طراحی و شبیه سازی مدار مجتمع می توان به H-SPICE و L-EDIT اشاره کرد .

این گرایش ارتباط تنگاتنگی با گرایش دیوایس (نیمه هادی) دارد .

 

گرایش دیجیتال :

سیستم های دیجیتال و طراحی سخت افزار به این شیوه هم در گرایش دیجیتال بررسی می شود . از جمله زبان های برنامه نویسی بسیار مهم در این گرایش زبان VHDL می باشد که برای تولید مدارهای دیجیتال در مقیاس بسیار وسیع و بسیار ریز کاربرد دارد .

به فرض اگر بخواهیم یک مدار میکروکنترلری را طراحی کنیم می توان از آی سی های آماده دیجیتالی بازار استفاده کرد و آنها را در یک برد الکترونیکی کنار هم قرار داد . ولی اگر بخواهیم مداری دیجیتالی با هزاران گیت AND  و OR  و فلیپ فلاپ و میکروکنترلر و … استفاده کنیم دیگر نمی توان از این شیوه استفاده کرد بلکه باید توسط زبان VHDL و با استفاده از ابزار های پیاده سازی مناسب مثل FPGA ها و … این تعداد سرسام آور المان را در مساحتی بسیار کوچک چند سانتی متر مربعی پیاده سازی کرد .

دقت کنید که FPGA یک ابزار پیاده سازی است مشابه میکروکنترلر ها (که شامل گیت های منطقی و حتی واحد ALU یا پردازنده هم می تواند باشد) اما VHDL یک زبان برنامه نویسی برای این ابزار مثل زبان C برای برنامه نویسی میکرو کنترلر .

از دیگر مزایای ابزار پیاده سازی FPGA سرعت بسیار بالای آن نسبت به مدارات میکروکنترلری است . یعنی در مواردی که سرعتی بسیار بالا نیاز باشد (دست کم هزار برابر سرعت کاری میکروکنترلرها) از این ابزار استفاده می شود .

 

 

سخن آخر :

دانشجویان عزیز باید به این نکته دقت کنند که در هر سه گرایش ، زبان های برنامه نویسی و نرم افزار های شبیه سازی کاربرد فراوانی دارند ولی به طور ساده دروس گرایش نیمه هادی بیشتر مشابه فیزیک حالت جامد نیمه هادی ها می باشد . بنابراین برای انتخاب این گرایش ها باید اولا به کاربرد آنها دوم به نوع دروس و مقالات بررسی شده در این گرایشها توجه شود . در نهایت بعد از اعلام نتایج اولیه آزمون ارشد با توجه به علایق و توانایی هایی خود و با درکی درست اولویت های لازم برای انتخاب گرایشهای مورد نظر لحاظ شود .

 

با آرزوی موفقیت

جواد کاکاوند

شهریور 1394

 

مهندس جواد کاکاوند

کارشناسی مهندسی الکترونیک دانشگاه شیراز / کارشناسی ارشد مهندسی برق الکترونیک دانشگاه علم و صنعت / درصد الکترونیک آزمون ارشد 1393 = %81.82 / مدرس الکترونیک ارشد / مشاور در زمینه های : 1- روش های مطالعه دروس مختلف و برنامه ریزی زمان . 2- تکنیک های تسلط روی مطالب و جلوگیری از فراموشی . 2- روش های ایجاد حوصله و روحیه در طول مطالعه برای آزمون ارشد . 3- روش های حل سریع تست های درس الکترونیک 4- تقویت روحی و آمادگی برای جلسه آزمون ارشد . 5- مدیریت حل تست دروس مختلف در جلسه آزمون . 6- آشنایی با رشته الکترونیک 7- تدریس درس الکترونیک برای آمادگی آزمون کارشناسی ارشد ، کاردانی به کارشناسی و تقویتی

نوشته های مشابه

‫۱۲۲ دیدگاه ها

  1. سلام بنده کارشناسی رو الکترنیک خوندم برای ارشد میخوم مدیریت رو بخونم بنظرتون کار درستی هست

  2. سلام ترتیب دانشگاه ها برای نانو به چه صورت هست؟ مثلا میدونم دانشگاه تهران اول.

    1. بعدش شریف و امیرکبیر و تربیت مدرس و علم و صنعت و خواجه نصیر و بهشتی و …

  3. سلام وقت همه گی بخیر
    من کارشناسی الکترونیک دارم برای ارشد نمیدونم گدوم گرایش رو برم نانو یا دیجیتال
    و اینکه من قصدم اینکه برای دکترا اپلای کنم در این شرایط کدوم گرایش برای من سکوی پرتاپ هستش؟؟
    سپاس

    1. سلام
      هر سه گرایش الکترونیک در ارشد برای اپلای خوب هستند
      فقط شما باید حتما مقاله داشته باشید که در این صورت با اطمینان کامل میتونین به رفتن فکر کنین

      پیروز باشید

  4. سلام خسته نباشید
    یه سوال داشتم
    من کارشناسی مهندسی پزشکی بیوالکتریک بودم الان برا ارشد الکترونیک انتخاب کردم
    میگن مخابرات شباهت بیشتری به مهندسی پزشکی داره
    از گرایش برق الکترونیک بهتره یا مخابرات؟
    اصلا فرقی میکنه ارشد چی بخونی؟

  5. سلام
    من کارشناسی مهندسی برق گرایش قدرت خوندم و در اداره برق هم مهندس ناظر و طراح هستم..بهترین رشته ای که در این زمینه شغلی در مقطع ارشد به من کمک میکنه کدوم هست؟
    در کنکور رتبه ام ۲۱۹۸ در کد ضریب ۱ شد

  6. باسلام . من رشته کارشناسیم مهندسی برق شاخه مخابرات بوده ولی باتوجه به کمبود بازارکار اگرامکانش باشه میخوام تغییرگرایش بدم به الکترونیک به نظرشما کدوم شاخه از الکترونیک خوب و پرکاربرده و اینکه اصلا تغییر گرایش کاردرستی است یا نه؟

    1. سلام.تا جایی که من میدونم گرایش مخابرات سیستم رشته خیلی پرکاربردی هست.البته اگر در شهر شما شرکت مخابراتی وجود نداشته باشد فایده ای نخواهد داشت.در الکترونیک بازار کار اول دیجیتال بعش مدارمجتمع بعدش نانو

  7. سلام
    من کنکور ۹۵ گرایش مخابرات سیستم دانشگاه فردوسی قبول شدم.
    رشته کارشناسی من الکترونیک بوده و الان بشدت با درسای مخابرات به مشکل خوردم. چه از لحاظ علاقه چه از لحاظ پیشرفت توی دروس. ترم یک تحصیلی هم به خاطر مشکلی که برام پیش اومد مجبور به مرخصی تحصیلی شدم.
    الان تصمیم به انصراف و شرکت در آزمون ۹۷ رو دارم. ۲ تا سوال دارم از خدمتتون
    آیا اگر من مدرک گذراندن دروس پردازش تصویر، مخابرات ویدیویی(فشرده سازی تصویر و ویدیو) و سمینار را بگیرم آیا میتونم هیچ کدوم از این دروس رو در صورت قبولی در گرایش های الکترونیک تطبیق بدم؟
    از آنجایی که من یک سال پیش دروس کنکور رو خواندم و طبیعتا خیلی از مباحث رو فراموش کردم، برای آمادگی مجدد آیا نیازه دوباره کتب کنکوری رو بخونم یا اینکه بهتره با جزوه یادآوری کنم و بعد از اون روی تست زنی کار کنم؟
    با تشکر

    1. بستگی به دانشگاه مبدا داره که قبول بشین.
      بله بهتر هست کتاب‌های کنکوری رو بخونید

  8. سلام خسته نباشید
    گرایش دیجیتال فقط وریلاگه؟ یعنی هوش مصنوعی و پایتون و رسپبری پای و آرم اینا اصلا نیستن؟

    1. سلام.موارد آکادمیک رو با علم روز قاطی نکنید.به شدت بعیده که توی دوره دیجیتال بهتون راسپب بری پای تدریس کنن.در حد میکروپروسسور و fpga و vhdl اونم آکادمیک.

  9. سسلام من دانشجو رشته الکترونیک ناپیوسته ترم دو هستم دانشگاه ازاد میخام کارشناسی کنکور بدم دانشگاه دولتی خوبی قبول بشم نمیدونم چ درساییو باید بخونم و اینکه میخام از الان اماده بشم طبق یه برنامه خوب از الان شروع ب خوندن کنمک بتونم کنکور 96 را بدهم یک مشاوره خوب نیاز دارم کمکم کنید سطح درسام بد نیست ولی الکترونیکم ضعیفه

    1. با عرض سلام
      خب مهندس عزیز باید بهتون تبریک گفت که از الان میخواین شروع کنید برای خوندن برای کنکور ارشد 97
      ببنید اینکه چه درسایی بخونید و کی و چطوری و منابع چی باش رو میتونین در طرح مشاوره ای در قسمت ثبت نام برای مشاوره با هر کدام از مشاوره های عزیز که دوست داشتین ثبت نام کنید و مشاور عزیز شما را در این راه کمک خواهد کرد(توجه داشته باشین که تعداد ثبت نامی برای هر مشاور محدود می باشد و الویت با نفرات اولی که ثبت نام میکنند میباشد)
      بزودی طرح مشاوره برای کنکور 97 در سایت گذاشته خواهد شد
      موفق و پروز باشید

  10. سلام
    من می خوام شروع کنم برای کنکور، فقط نمی دونم توی این زمانی که تا کنکور وقت باقی مونده ممیتونم طوری بخونم که صد در صد قبول بشم یا نه؟ تمام وقتم آزاده و سر کار نمیرم.
    در همه دروس هم تقریبا سطحم صفره. می خوام بدونم اگر در طرح مشاوره ثبت نام کنم، مشاور می تونه طوری کمکم کنه که امسال صد در صد قبول بشم با سطحی که من دارم؟ چون از نظر مالی هم در مضیقه هستم و 10000 تومن برای من مثل 100000 تومن هست و در شرایط سختی هستم اما چون احتمال میدم سالهای بعد دیگه نتونم کنکور بدم، امسال باید هر کاری می تونم بکنم.توی یکی از دانشگاه های تهران درس خوندن آرزوی خودم و آرزوی پدر و مادرم هست که خیلی دلم می خواد برآوردش کنم.
    می خوام فقط بدونم اگر قبول شدنم توی یکی از دانشگاه های روزانه تهران، امسال توی این زمان کم و سطح درسی من ممکن هست؛ طرح مشاور رو ثبت نام کنم، اگر احتمالش خیلی ضعیفه و فقط پول خرج کردن و وقت هدر دادن هست برم دنبال کار
    ممنون میشم دقیق و با حوصله جواب بدید چون واقعا در شرایط سختی هستم و به مشاوره و راهنمایی شما اساتید واقعا نیاز دارم .
    و اگر بخوام ثبت نام کنم کدوم مشاور برای وضع من مناسب تر هست؟
    ممنونم

    1. سلام.ابتدا اینکه اگر سطح تون صفر هست و نتوانید با منابع معرفی شده مشاوران به نتیجه برسید پس نیاز به کلاس یا فیلم های آموزشی دارید ، با توجه به وضع مالی تون قطعا شرکت و ثبت نام در کلاس براتون میسر نیست ، دوره های مالتی مدیا که به صورت ویدئو می باشد میتواند برای شما مفید باشد که توسط رتبه های برتر تدریس شده و بزودی از طریق سایت ارائه میشه ، اما در مورد مشاوره ، برنامه و رزومه مشاوران موجود هست ، هر کدام که به گرایش انتخابی شما نزدیک هست میتوانید انتخاب کنید ، میتوانید ابتدا مشاوره رایگان داشته باشید و پس از مطمئن شدن از مشاورتون ، در طرح آن مشاور ثبت نام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا